Creativiteit stopt nooit, zelfs niet bij je verzenddoos. Slim verpakkingsontwerp helpt kosten besparen.

Goed nadenken over een ontwerp voor een verpakking is essentieel. Dit geldt niet alleen voor de productverpakking, maar ook voor een verzenddoos. Ook het ontwerp van een verzenddoos kan helpen bij een efficiëntere bedrijfsvoering. In dit artikel bespreken we hoe je met het verpakkingsontwerp van een verzenddoos kosten kunt besparen.

Als specialist in het ontwerpen van een verpakking proberen we zo creatief mogelijk om te gaan met de vraag. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek voor we aan de slag gaan is nadenken over een zo slim mogelijke verpakking. De pakketbezorgers hebben het bijvoorbeeld steeds drukker. Hun inkomsten staan onder druk. Om toch nog een normale boterham te verdienen maken ze zoveel mogelijk stops op een dag om maar zoveel mogelijk pakketten af te leveren. Het is natuurlijk belachelijk dat ze onvoldoende verdienen als ze op een normaal tempo werken. We moeten wellicht gaan accepteren dat we wat meer moeten gaan betalen voor een goede bezorging en de grote postbezorgers mogen wel wat zorgvuldiger omgaan met het aannemen van opdrachten. Het gevolg is dat we als ontwerpers van verpakking steeds meer rekening moeten houden met de logistiek. Dus hoe kunnen we zorgen dat de postbezorger het makkelijk heeft, er zo veel mogelijk pakketten in zijn bus passen en de inhoud onbeschadigd aan komt.

Formaat verpakking

Ten eerste kan je nadenken over wat er in een doos gaat. Denk bijvoorbeeld aan een mooie verpakking waar een telefoon, oplader, prachtig boekje in een ingelegd plastic gaat. De doos is doordat er zoveel in gaat al groter dan nodig. Het ‘bedje’ waar de telefoon in gaat kunnen we wellicht slim integreren in het karton en je moet je afvragen of er een mooi boekje bij moet als dit ook online kan. Apple is zelfs nog een stapje verder gegaan. Ze doen er ook geen oplader meer bij. Hierdoor kan de doos nog kleiner en platter. De argumentatie is dat iedereen al meerder opladers heeft. Dat zal wel kloppen, maar waar je niemand over hoort is dat Apple ongetwijfeld een calculatie heeft gemaakt van de opslag en verzendkosten. Bedenk je in dat als een doosje in plaats van 10 cm dik, 5 cm dik is je ineens 2 keer zoveel doosjes in een container of opslagruimte kunt stoppen.

Vorm verpakking

Ten tweede kan je nadenken bij het ontwerpen van een verpakking aan de vorm. Vroeger kreeg je bijvoorbeeld posters vaak bezorgd in een ronde koker. Handig, omdat een poster opgerold het minst beschadigd. Alleen, dit is niet zo handig voor een pakketbezorger. Een rond koker valt snel om en zal door de bus gaan rollen. PostNL wil dan ook het liefst geen kokers. Productverpakkingen met ronde vormen nemen daarnaast ook weer meer ruimte in omverpakkingen in. Dit kan echter wel weer een keuze zijn voor onderscheidend vermogen. Maar in dat geval kies je dus voor hogere verzendkosten. Simpelweg omdat er minder producten tegelijk verstuurd kunnen worden. Slim omgaan met de vorm van een verpakking kan dus enorm schelen in de totale verzendkosten. Minder ‘lucht’ in een verpakking, betere pasvorm zodat je makkelijk kan stapelen. Noem maar op.

Verpakkingsmateriaal

Je kunt je voorstellen dat een zwaarder pakket meer kosten met zich mee brengt dan een lichter pakket. De verzenddoos speelt hier ook een rol in. Want een flinke kartonnen doos kan aardig wat wegen. Bij het ontwerpen van een verzenddoos kan je dus ook rekening houden met het materiaal. Hoe wordt iets verstuurd. Wat is het beste materiaal.

Kosten besparen door slim ontwerp

In dit geval bedoelen we met slim ontwerp dat wat we laten zien aan de buitenkant van een verzenddoos van invloed kan zijn hoe men met het pakket om gaat. Een mooi voorbeeld is wat Van Moof fietsen in de Verenigde Staten heeft gedaan. Van Moof had te maken met veel beschadigde fietsen bij aankomst bij de klant. Ze ontdekten dat de transporteurs niet heel zuinig met hun pakketten omgingen. Maar liefst 60% van de verzonden fietsen kwam aan met schade. Zelfs met stickers breekbaar lukte het niet. Een slimmerik bedacht om een plaatje van een beeldscherm op de buitenkant te plaatsen. Het resultaat was dat de schadegevallen terugzakten naar 10%. Een enorme kostenbesparing door slim om te gaan met de verpakking!

Linkedin
Instagram
Facebook